Min röst är värd mycket!

(Sorry, only in swedish this time 😉 )

Det här var inte tänkt som ett blogginlägg från början, utan mer som en kommentar i en semi-politisk diskussion på ett forum. Men jag postar den här med.

*knapplån

Spinner vidare lite på det på det här med att “kasta bort sin röst”.

Antag att jag är för det Lilla Partiet. Det Lilla Partiet står för samma saker som mina egna åsikter, och jag stödjer dem i det. Jag vill att Lillpartiet ska vinna.

1. Röstar jag på det Lilla partiet, och det hamnar utanför 4%, utanför riksdagen, är det då bortkastat? De kommer inte in i riksdagen, men jag hjälper Lilla Partiet att växa sig större, att bilda opinion, att ev få partistöd till nästa val, att ev få betalda röstsedlar till nästa val, att markera för de andra partierna att Lilla Partiet ändå har ett par väljare.

2. Men Lilla Partiet kommer ju inte in i riksdagen, då är det bortkastat. Istället röstar jag på Mittemellanpartiet. De har vissa åsikter som stämmer med mina, men vissa som jag inte håller med om. Men problemet är att Mittemellanpartiet är på det förlorande Blockets sida enligt opinionsmätningarna. Röstar jag på Mittemellanpartiet så kommer det att vara en bortkastad röst, eftersom de ändå kommer att förlora och inte få bilda regering.

3. Istället röstar jag på Lagompartiet. De är på det vinnande blockets sida enligt opinionsmätningar. Det mesta av det de säger är egentligen inte så bra, men vissa saker håller jag med om. Och de kommer ju att komma in i riksdag och regering. Men de kommer ju att regera som ett litet parti i ett Block där de andra partierna är större. Lagompartiet kommer inte att kunna göra så mycket egentligen och kommer att få prioritera bort mycket av sina åsikter.

4. Istället röstar jag på PARTIET. De är det största partiet i det vinnande Blocket enligt opinionsundersökningarna. PARTIET står knappt för någon av mina åsikter. Vissa enstaka punkter i PARTIETS åsikter stämmer med mina, men de kommer troligvis inte att prioriteras över huvud taget.

Men att rösta på någonting annat än PARTIET, vore en bortkastad röst…

-Bara några flummiga funderingar från min sida. Folk får såklart rösta på vad de vill, taktikrösta, rösta på det de brinner för eller rösta på något annat.

I skrivandets stund är det strax midnatt och den 19e september är här.

Detta är mitt 3e riksdagsval. Första gången röstade jag Rött. Andra gången röstade jag Grönt.

Den här gången kommer jag att rösta på Piratpartiet.

Tags: , , , , , ,

One Response to “Min röst är värd mycket!”

  1. Rick Falkvinge (PP) Says:

    Tack för förtroendet – nu kör vi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: